niedokrwistość

Wpis

środa, 13 lipca 2011

Metody naturalne w leczeniu niedokrwistości

Niektóre naturalne metody leczenia niedokrwisto ści poprawiają krążenie, inne zwiększają wch nianie żelaza, pobudzają trawienie albo wzbog cają dietę w produkty zawierające dużo żela i witamin.

HOMEOPATIA

Homeopatia oferuje wiele środków, które zdanie zwolenników tej metody mogą się okazać pomoc ne w leczeniu niedokrwistości. Najlepiej skonsu tować się z homeopatą, aby pomógł dobrać najwłaściwsze w danym przypadku.

MEDYCYNA CHIŃSKA

W myśl zasad tradycyjnej medycyny chińskiej, nie­dokrwistość to objaw słabości śledziony. Zdrowa śledziona utrzymuje integralność naczyń krwionoś­nych i odżywia samą krew, natomiast jej osłabie­nie wywołuje zaburzenia czynności krwi. Typowe leczenie polega na pobudzaniu śledziony, między innymi za pomocą akupunktury i terapii ziołowych. Wyniki badań sugerują, że żeń-szeń właściwy (Pa­nax ginseng) jest przydatny jako środek ogólnie to-nizujący, przeciwdziałający zmęczeniu wywołane­mu niedokrwistością. Dong quai (Angelica sinensis), inna roślina azjatycka stosowana jako lek od tysię­cy lat, może być przepisana kobietom z obfitymi krwawieniami miesięcznymi. Pacjentom z niedo­krwistością i ziemistą, żółtawą cerą zielarz chiński może zalecić kombinację dong quai i korzenia na­parstnicy chińskiej (Rehmannia glutinosa). Bardzo bladzi pacjenci mogą otrzymać mieszankę żeń-sze-nia i traganka (Astragalus membranaceus).

ODŻYWIANIE, WITAMINY I MINERAŁY

Wprowadzenie zmian w diecie to najłatwiejszy, najzdrowszy i dający najtrwalsze rezultaty sposób zwalczenia niedokrwistości związanej z niedobo­rami pokarmowymi. Do produktów, które zwięk­szają zasoby żelaza w organizmie, należą: wzbo­gacany chleb i płatki zbożowe, ryż, ziemniaki, marchew, brokuły, pomidory, suszona fasola, me­lasa, chude czerwone mięso, wątroba, drób, suszo­ne owoce, migdały oraz mięczaki. Wyniki badań wskazują, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest łatwiej przyswajane niż pochodzenia roślinnego. Istnieją też dowody na to, że witamina C i miedź ułatwiają wchłanianie żelaza. Należy zatem popi­jać posiłki sokiem z owoców cytrusowych i zadbać oto, by codzienny preparat wielowitaminowy za­wierał miedź. Trzeba się wystrzegać napojów za­wierających kofeinę lub gazowanych, leków alkalizujących, preparatów wapnia oraz czarnej herbaty; wszystkie one zawierają składniki utrudniające wchłanianie żelaza. Przy niedoborze kwasu foliowego należy jeść dużo cytrusów, grzybów, zielonych warzyw, wą­troby, jajek i mleka oraz produkty zwiększające objętość mas kałowych, takie jak kiełki pszenicy i drożdże piwne. Doskonałym źródłem folanów, odpowiednika kwasu foliowego w preparatach wi­tamin z grupy B, jest dynia. Należy pamiętać, że ponieważ wysoka temperatura oraz światło nisz­czą kwas foliowy, powinno się jadać owoce i wa­rzywa świeże bądź jak najkrócej gotowane.

TERAPIE ZIOŁOWE

Zgodnie z zaleceniami medycyny ludowej gorzkie substancje pobudzają trawienie, a przez to sprzy­jają wchłanianiu wartościowych składników odżywczych. Gorzkie zioło goryczka żółta (Gen-tiana lutea) to popularny w Europie środek używany przy wielu schorzeniach wywołanych niedoborami składników odżywczych, w tym przy niedokrwisto­ści. Goryczkę można stosować w postaci herbaty albo dostępnego w handlu wyciągu alkoholowe­go. Osobom z niedokrwistością zaleca się również mniszek lekarski {Taraxacum officinale) - po pro­stu dlatego, że jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Inne bogate w żelazo zioła to pietruszka (Petroselinum crispum) i pokrzywa (Urtica dioica). Mimo pojedynczych doniesień o skuteczności wie­lu ziół stosowanych w leczeniu niedokrwistości nie wszystkie one zostały zbadane w sposób naukowy. Wykazano korzystny wpływ na trawienie między innymi anyżu (Pimpinella anisum), kminku zwy­czajnego (Carum carvi), kminu (Cuminum cymi-num), lipy (T/7/a spp.) oraz lukrecji (Clycyrrhiza gla­bra).

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
adminero
Czas publikacji:
środa, 13 lipca 2011 15:22